Brød og Bagværk,Desserter

Bryllupskage(r): Louise og Morten

Louise og Morten ønskede sig ikke bare én men 8 bryllupskager. Én bryllupskage til hvert rundbord. Bryllupskagen var godt nok mindre i skala end normalt, men at lave 8 var en opgave. Selvom Moussen ikke ville stivne, marcipanen blev presset af varmen og de mange bær farvede jo alt omkring sig, som farveblyanter på speed, så gik det rigtig godt. Det Tog alt i alt det meste af 20 timer fra start til servering. 3 runder af kageværk på 20 timer og så skulle der danses.

Opskriften rækker til én kage med nok til 8 personer

Chokoladekage med jordbærmousse, pyntet med marcipan og friske bær

Chokoladekage

Du skal bruge:

  • 200 gram sukker
  • 75 gram blødt og usaltet smør
  • 2 æg
  • 300 gram hvedemel
  • 60 gram kakao
  • 1 ½ spsk vaniljesukker
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk natron
  • 2,5 deciliter letmælk eller sødmælk
  • 1 knivspids salt
  • Evt. chokolade stykker og/hakkede nødder

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 175 grader varm luft og lad den forvarme.

Det bløde smør kommes i en skål sammen med sukker og rør det godt sammen. Brug blot en grydeske. Rør herefter æggene i ét ad gangen, til du får en cremet ægge/sukkermasse.

Hvedemel, kakao, vaniljesukker, bagepulver, natron og salt sigtes ned i æggemassen  og rør det godt sammen. Hæld nu mælken i og rør dejen til en sammenhængende chokoladekagedej. Tilsæt her hakkede nødder eller chokolade hvis du ønsker.

En springform, på 21 cm i diameter, beklædes enten med bagepapir eller sprøjtes med bagespray eller smøres med olie eller smør. Blot skal du sikre dig at kagen ikke kan brænde fast i formen.

Kagen bages nu i 45 minutter i den forvarmede ovn. Når kagen er færdig, skal den afkøle inden den tages ud af formen og er klar til samling og pyntning.

Jordbærmousse

Du skal bruge:

  • 400 gram jordbær – skyllede og renset for top (du kan også bruge frosne jordbær)
  • Saft og skal fra 2 lime frugter
  • 100 gram sukker
  • 1 spsk vaniljesukker
  • 80 gram hvid chokolade
  • ½ liter piskefløde
  • 5 blade husblas

Sådan gør du:

I en gryde tilsætter du jordbær, limesaft og limeskal, sukker og vaniljesukker. Bring det i kog og lad det koge ind til en coulis, det tager 20-30 minutter. Si eventuelt kerner og andet fra. Lad det stå på køl, overdækket. Det skal køles helt ned før brug. Gem en til to deciliter af coulis til et andet formål

Læg husblas i iskoldt vand en halv time før det skal bruges.

Hak den hvide chokolade og varm fløden op til 75-80 grader. Når fløden er klar, hældes halvdelen over den hakkede chokolade og rør indtil den hvide chokolade er smeltet sammen med fløden. Til sæt herefter mere og mere fløde. Lad chokoladefløden afkøles lidt.

Vrid husblassen fri for overskydende vand og rør det i den lune chokoladefløde. Sørg for at være grundig, så husblassen ikke klumper, den skulle gerne opløses helt for at undgå stykker af husblas. i den færdige mousse. Hvis chokoladefløden er for varm når husblassen tilsættes, så kan det ikke piskes luftigt senere – lært af bitter erfaring.

Dæk chokoladefløden til med husholdningsfilm helt ned til chokolademassen for at undgå kondensvand. Lad chokoladefløden køle af mindst 4 timer, men gerne til dagen efter.

Når moussen skal bruges, så skal den piskes luftig med en håndmixer. Vend nu den iskolde jordbærcoulis i massen og pisk det sammen. Nu er moussen klar til at lægges i kagen. Hvis der er overskydende mousse, så kan det sprøjtes på kagen ved pyntningen for at holde fast på bærrene.

Pynt og samling af kagen

Du skal bruge:

  • Friske jordbær
  • Friske Hindbær
  • Friske Brombær
  • Overtræksmarcipan
  • Limefrugter
  • Chokoladepynt

Sådan gør du:

Chokoladekagen skæres over så du har en bund og en top. På bunden pensler du lidt jordbærcoulis. Smør eller sprøjt jordbærmousse ud på bunden og fordel jævnt og så du har 1-2 centimeters højde på moussen hele vejen rundt. Du kan eventuelt bruge bageplast til at holde på formen hvis det driller lidt. Pensl lidt coulis på toppen også, på den side der skal vende ned i moussen. Lad kagen stå på køl et par timer inden du pynter videre, så moussen kan sætte sig på ny i kagen.

Skyl og afdryp bærrene – de farver unødvendigt meget på marcipanen hvis de er for våde. Hindbær og brombær bør bevares hele, da de farver rigtig meget. Jordbør kan skære i skiver, halveres eller skæres i kvarte. Jeg gik efter de kvarte for et rustikt udtryk.

Hvis du er en mester til at rulle marcipan og beklæde en kage, så gør endelig det. Jeg er ikke så god til det, endnu, så jeg investerede i udrulningsklar marcipan, som var lige til at lægge på. Det fungerer, men det kan give lidt rustikke kanter, hvis ikke man er sikker på sit håndværk.

Når bryllupskagerne er beklædt, så kan du sprøjte overskydende jordbærmousse på, så kan bær bedre ”sidde” fast. Pynt med bær.

Hvis du ønsker kan du sprøjte en lille kant rundt om kagen med lidt pisket flødeskum. Drys livet revet limeskal på for at bryde bær-farverne. Har du noget chokoladepynt eller lyst til at lave noget, så kan du pynte bryllupskagen af med det også.

Ideer til Alternativ pyntning
  • Limeskiver eller små lime både
  • Mynteblade eller blade af citronmelisse
  • Andre bær og frugt

Du kan måske også lide...