Brød og Bagværk,Desserter

Tarte Au Citron

Også kendt som: citrontærte med spark til ganen.

Du skal bruge:

Mørdej:

  • 170 gram usaltet smør
  • 250 gram hvedemel
  • 65 gram flormelis
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1 nip salt
  • 1 æg

Citroncreme:

  • 3 usprøjtede citroner – skæres i filetter
  • Revet skal fra 1 usprøjtet citron
  • 100 gram sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 2 hele æg
  • 2 æggeblommer
  • 2 dl fløde

Nøddeknas:

  • 75 gram sukker
  • 100 gram hasselnødder

Marengs – Italiensk:

  • 125 gram æggehvide – ca. 3-4 æg alt efter størrelse
  • 200 gram sukker
  • 1 dl vand

 

Sådan gør du:

Mørdej:

Tag smør ud af køleskabet, vej af og skær det i tern. Lad det stå lidt på køkkenbordet til det er blødt.

I en skål tilføjer du mel, flormelis, vaniljesukker og salt og rører godt rundt. Smuldr smørret i melet med fingrene.

Tilsæt nu ægget og saml dejen hurtigt – uden at ælte. Brug evt. en dejskraber eller en plasticgrydeske til at hjælpe med at samle mørdejen.

Dæk mørdejen til med film og stil din mørdej på køl i mindst 1 time inden videre brug.

Mørdej skal, som oftest, bages ved 190 grader i 30-40 minutter.

Mørdej i tærteform:

Rul dejen tyndt ud på et meldrysset bord, så den er stor nok til at dække din tærteform. Beklæd tærteformen med dejen og du skal sikre dig den ikke har revner og dækker hele bunden og op ad siderne.

Bag nu mørdejen i 15-20 minutter – blindt – i ovnen ved 190 grader. Når du bager blindt, så betyder det, at du skal lægge et stykke bagepapir ned over mørdejen og tilsæt ris eller tørre bønner som “presser” dejen ned og holder den på plads i formen, så en ikke hæver op.

Når mørdejen tages ud, så lad den køle lidt inden du tilsætter citroncremen.

 

Citroncreme:

Du skal blende citronfiletterne sammen med sukker, vaniljesukker, citronskal, 2 hele æg og 2 æggeblommer i en blender. Når æggemassen er blendet helt fint, rører du fløde i og citroncremen er nu klar til at blive hældt på mørdejen. Bag nu tærten færdig i ovnen i 30-40 minutter ved 160 grader. Citroncremen skal sætte sig og føles “fast”.

Jeg kan godt lide når en tarte au citron er meget syrlig og sparker lidt til ganen.

 

Nøddeknas:

I en tykbundet gryde smelter du sukkeret til en karamel. Undgå at røre i karamellen før al sukkeret er smeltet. Hæld nu hasselnødderne i og vend dem godt rundt i karamellen. Du skal virkelig passe på med at brænde karamellen på.

Hæld nu karamellen ud på fedtafvisende bagepapir og lad det køle helt af. Nu hakker du karamellen grundigt eller giver den en tur i en blender til du får et knasende drys.

Nu er det klart til at pynte med på din tarte au citron.

 

Marengs:

Æggehviderne skal piskes helt stive.

I en gryde skal vand og sukker bringes i kog. Det skal koges til en klar sirup, der er lidt tyktflydende.

Tilsæt nu den varme sukkerlage til æggehviderne lidt efter lidt imens du pisker. Når al sukkerlage er tilsat pisker du videre til marengsen begynder at køle af.

Nu kan du hælde marengs i en sprøjtepose og begynde at dekorere din tarte au citron.

 

Note:

Jeg er ikke så god til at sprøjte marengs, så jeg smører det bare på med en dejskraber og pynter med knas.

Jeg har desuden hentet inspiration til denne opskrift fra flere forskellige opskrifter på nettet og i bøger.

Hvis man er til den skarpe syre, så kan man eksperimentere med at tilføje saften og skal fra 1 lime i stedet for den ene citron.

 

 

 

 

 

 

Du kan måske også lide...