2 personer
Havtaskekæber med blomkål på to måder og grønkål – let at lave og kan laves på en ret sund måde. Havtaske er god hvis man ikke er den store fiskespiser. Den er mild og fast i kødet og går godt til kål.
Du skal bruge:
- 4-6 havtaskekæber
- Et blomkålshoved – skåret i små buketter
- 400 gram grønkål – skyllet og bladene pilles af stilkene
- Smør og oliven olie
- 1 citron
- 2 fed hvidløg – skåret i små stykker
- 1 dl fløde
- Salt og hvid peber
- 1-2 dl vand
- Lidt hvedemel – kan udelades
Sådan gør du:
Tænd oven på 220 grader.
I en gryde bruner du let ¾ dele af blomkålsbuketterne sammen med hvidløg til det begynder at få lidt farve. Hæld nu vand i gryden så der er en halv centimeter vand i bunden. Bring det i kog og lad blomkålen koge helt mør. Tilsæt en halv til en hel deciliter fløde og kog med. Når det er helt mør og splattet slukkes der for varmen.
Grønkålen vendes med lidt salt og 2 spsk olivenolie og lægges i et ovnfast fad beklædt med bagepapir. Sæt det i ovnen i 10-12 minutter til det begynder at blive sprødt og få farve. Det skal tages ud inden det bliver helt brunt og brændt. Lidt farve må det godt få. Sæt det til siden. De bliver til en slags chips efter en tur i ovnen – sprøde og let salte.
Havtaskekæberne renses for de hinder der kan sidde på. Dub dem tørre med lidt køkkenrulle og vend dem i lidt mel hvis du ønsker. På en meget varm pande tilsætter du en stor spiseskeful smør og lidt olivenolie, og når det er bruset af steger du havtaskekæberne 3-5 minutter på hver siden alt efter deres størrelse. Smid desuden de resterende små blomkålsbuketter med på panden – de skal blot ristes med i den tid det tager at stege fisken – de må godt knase lidt stadig. Drys med lidt salt.
Blomkålspureen varmes op igen, imens havtaskekæberne steger, pisk meget hårdt med et piskeris så det ”pureres” og smag til med salt og peber.
Note: Ønsker du en fin pure, så blend med en stavblender.
Når fisken og blomkålsbuketterne er færdige duppes de lige af på lodt køkkenrulle for at fjerne overskydende fedtstof.
Anretning:
På to tallerkener fordeles grønkålschipsene og lægger en portion blomkålspure oven på. Oven på dette lægges havtaskekæberne og der drysses med de ristede blomkålsbuketter. Læg et par citronbåde med eller giv det hele lidt citronsaft lige inden serveringen.